A WHC Csoport helyben szolgálja ki nyugat-magyarországi partnerei munkaerőpiaci igényeit

A WHC Csoport helyben szolgálja ki nyugat-magyarországi partnerei munkaerőpiaci igényeit

Vissza
A WHC Csoport helyben szolgálja ki nyugat-magyarországi partnerei munkaerőpiaci igényeit

A WHC Csoport helyben szolgálja ki nyugat-magyarországi partnerei munkaerőpiaci igényeit

A Nyugat-Dunántúl az ország gazdaságilag legfejlettebb régiói közé tartozik, melynek munkaerőpiaci helyzete az osztrák és szlovák határ közelsége miatt is speciális jellemzőkkel bír. A partnerekkel való közvetlen együttműködés és a munkaerőpiaci igények hatékony kiszolgálása érdekében a WHC Csoport, hazánk egyik legnagyobb magyar tulajdonú HR-szolgáltatója a térség mindhárom megyeszékhelyén – így Győrben, Szombathelyen és Zalaegerszegen is ­– helyi képviseleti irodát működtet. Regionális irodabemutató cikksorozatunk aktuális részében a nyugat-magyarországi régiót járjuk körbe.

A Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyéket magába foglaló nyugat-dunántúli térség Magyarország egyik legjobban prosperáló régiója. A térség munkaerőpiaci helyzete a határ közelsége miatt már egy évtizede speciális, jelentős ugyanis az osztrák munkaerőpiac elszívó hatása, amely Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is intenzíven érezhető.

„Ez a jelenség megnehezíti a piaci szereplők munkáját a térségben, Ausztria béreivel ugyanis sok vállalat nem tud versenyezni, a hazai munkavállalók bérelvárásai pedig megnőttek. Nem csak a képzett szakemberek, hanem a szakképzettséget nem igénylő munkakörökben elhelyezkedni vágyók is sokszor inkább a határon túl keresik boldogulásukat” – ismerteti a térség munkaerőpiaci jellemzőit Csonka Veronika, a WHC Csoport régióvezetője.

 

Ennek ellenére a foglalkoztatottság a régióban – különösen Győr-Moson-Sopron megyében – mindig is a legmagasabbak közé tartozott az országon belül, ezzel párhuzamosan pedig régóta jelen levő munkaerőhiány jellemzi a régiót. Zala megye foglalkoztatottság tekintetében némileg hátrébb szerepel, azonban mostanra a megyében is érezhető munkaerőhiánnyal szembesülnek a munkaadók.

A térségben a gyártó vállalatok, különösképp az autóipar és beszállítói képviseltetik magukat nagy számban. Az elmúlt évek kihívásai, a COVID-járvány miatti gazdasági válság így tehát érezhető volt a régióban is, a felívelést követően azonban az autóipar mellett ma már számos iparágban tapasztalhatunk fellendülést – például az élelmiszeripar, vagy akár textilipar területén.

Mindemellett a nyugat-dunántúli térségben is általános problémát jelent a szakemberhiány. „Hatalmas a verseny a piacon a CNC-sek, lakatosok, hegesztők, vagy bármilyen, fémmegmunkálással kapcsolatos szakmával rendelkező jelöltekért, illetve a szakképzetlen munkakörökben is fellendülés, és a munkaerőigény növekedése tapasztalható. A WHC Csoport is számos betöltetlen pozícióba várja a jelentkezőket a területen” – magyarázza a régióvezető. 

Tizenhat éve a győri munkaerőpiac szolgálatában

 A WHC győri irodája 2006 óta működik, jelenleg 15 fős csapattal szolgálja ki Győr-Moson-Sopron megye munkaerőpiacát. A kirendeltséget Őri Zsolt területi vezető irányítja. Az iroda tevékenységének jelentős részét a munkaerő-kölcsönzés, a fizikai-szellemi munkaerő-közvetítés teszi ki, emellett szövetkezeti foglalkoztatás és háttér tevékenységet végző üzletágak is képviseltetik magukat Győrben.

 

„Irodánk jelenleg elsősorban autóipari, elektronikai, műanyagipari, textilipari, élelmiszeripari, illetve fémipari partnerekkel dolgozik együtt. A győri piac tekintetben az autóipar dominál, az elmúlt években azonban fokozatosan bővült a portfólió – legyen szó multinacionális nagyvállalatokról vagy akár helyi kisvállalkozásokról” – részletezi az iroda munkáját a területi vezető.

A győri kirendeltség kollégái jelenleg operátor, targoncavezető, gépkezelő, CNC-gépkezelő pozíciókba, valamint egyéb, betanított jellegű munkakörökbe keresik a legtöbb jelöltet. A WHC győri irodája gyakornoki programot valósít meg a helyi Széchenyi István Egyetemmel, melynek köszönhetően minden győri üzletág kamatoztatja az egyetem közelségéből fakadó előnyöket.

 A szombathelyi iroda folyamatosan toborozza a fizikai munkaerőt

„Irodánk szintén tizenhat éve szolgálja ki elsősorban Vas megye, illetve Sopron és vonzáskörzetének munkaerőpiaci igényeit” – kezdi a szombathelyi kirendeltség bemutatását Jeles Andrea területi vezető. „Az iroda tevékenységének fő fókusza a fizikai munkaerő-közvetítés és -kölcsönzés, ezen felül pedig szövetkezeti foglalkoztatásban, bérszámfejtésben, valamint az ausztriai piacra történő toborzásban is tevékenykednek kollégáink Szombathelyen.”

 

Az elsősorban elektronikai, autóipari, műanyagipar, élelmiszeripari, valamint fém- és faipari partnereket jelenleg 14 fős csapat szolgálja ki a WHC szombathelyi kirendeltségéből. A kollégák folyamatosan toboroznak operátorokat és gépkezelőket, de szükség van karbantartókra, gépbeállítókra, raktárosokra és fémipari szakemberekre is.

Az iroda erőteljesen épít a szombathelyi és győri egyetemekről érkezőkre: számos jelenlegi kolléga folytatta itt tanulmányait, emellett a kirendeltség rendszeresen fogadja azon hallgatókat is, akik szeretnének a WHC-nál fejlődni, tapasztalatokat szerezni. A nyár folyamán több, helyi középiskolából is fognak érkezni gyakornokok.

A zalaegerszegi iroda az alapítás óta működik

A Zalaegerszegen alapított WHC Csoport 1990-ben kezdte meg tevékenységét – a városban működő iroda így a kezdetek óta nyújt HR-szolgáltatásokat a megye vállalatainak és munkavállalóinak. A cégcsoport zalaegerszegi irodája jelenleg 20 fős belső állománnyal szolgálja ki partnereit, elsősorban a munkaerő-kölcsönzés és fizikai közvetítés terén. 

„Munkánkban a legnagyobb kihívást a folyamatosan változó munkaerőpiac jelenti. A volatilis környezet megköveteli, hogy a partnerek oldaláról felmerülő változatos igényeket kreatív és hatékony módon oldjuk meg” – avat be a zalaegerszegi iroda mindennapjaiba Nagy Richárd területi vezető.

 

A WHC zalaegerszegi kirendeltsége jelenleg több mint 30, többféle szegmensben tevékenykedő partnerrel dolgozik együtt: ügyfeleik között megtalálható elektronikai, autóipari, textilipari, élelmiszeripari, fémipari, nyomdaipari vállalat egyaránt. Céljuk, hogy a közeljövőben tovább színesítsék a palettát és még több iparág vállalatát segíthessék a legmegfelelőbb munkaerő megtalálásában. A zalaegerszegi iroda jelenleg betanított munka terén nyújtja a legtöbb lehetőséget, elsősorban gépkezelőket, raktárosokat, valamint karbantartókat keresnek a térségben.

 

***

aon award 2018
kincentric award 2019
kincentric award 2020
kincentric award 2021
Családbarát Vállalat 2024