Helyben támogatjuk partnereinket: a WHC szegedi és kecskeméti irodáiból szolgálja ki az ország dél-keleti megyéiben működő cégeket

Helyben támogatjuk partnereinket: a WHC szegedi és kecskeméti irodáiból szolgálja ki az ország dél-keleti megyéiben működő cégeket

Vissza
Helyben támogatjuk partnereinket: a WHC szegedi és kecskeméti irodáiból szolgálja ki az ország dél-keleti megyéiben működő cégeket

Helyben támogatjuk partnereinket: a WHC szegedi és kecskeméti irodáiból szolgálja ki az ország dél-keleti megyéiben működő cégeket

A WHC Csoport hazánk egyik legnagyobb magyar tulajdonú HR-szolgáltatójaként országos irodahálózatot működtet, annak érdekében, hogy az ország minden régiójában, helyben tudjuk partnereink számára a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtani. Ennek megfelelően Budapest mellett immár 9 megyeszékhelyen vagyunk jelen saját kirendeltséggel. Cikksorozatunk keretében szeretnénk betekintést nyújtani országos irodahálózatunk működésbe, bemutatva az egyes régiók munkaerőpiaci sajátosságait, illetve kirendeltségeink tevékenységét. Első írásunkban a négy megyét átölelő dél-keleti régiót, azon belül pedig kecskeméti és szegedi irodáinkat mutatjuk be. 

A dél-kelet-magyarországi térségben működő vállalatokat, azon belül is Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéket a WHC szegedi és kecskeméti székhelyű irodái szolgálják ki.

A térség munkaerőpiacáról elmondható, hogy átmenetileg jelentős mértékben megsínylette a koronavírus-pandémia okozta gazdasági válságot. A munkanélküliségi ráta ideiglenesen meredeken nőtt az első járványhullámok idején, viszont 2021 utolsó két negyedévére visszarendeződés volt tapasztalható, így több területen jelenleg már munkaerőhiány van a térségben.

Főként az élelmiszer- és nehéziparban keresnek képzett szakmunkásokat, illetve betanított fizikai dolgozókra is nagy az igény. Az autóipar a globális félvezető-hiány miatt némileg megtorpant, azonban az idei év első félévben jelentős fellendülés várható ebben az iparágban is, ami további munkaerőigényt idéz majd elő várhatóan a WHC Csoport területi vezetői szerint.

A térségben működő két irodánk munkáját és a régió további munkaerőpiaci trendjeit Bakos Szása, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi vezető, valamint Bajkán Márk, Csongrád-Csanád és Békés megyei területi vezető mutatják be.

 

Kecskemét: közel 5 éve a térség szolgálatában

„A kecskeméti iroda idén áprilisban ünnepli megnyitásának ötödik évfordulóját” – kezdi a kirendeltség bemutatását Bakos Szása, aki 2021 júliusa óta tölti be a területi vezetői pozíciót. „Jelenleg kilenc fős csapattal szolgáljuk ki partnereink igényeit, szerte Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben. Irodánk fő fókusza a fizikai munkaerő-kölcsönzés és közvetítés, de további változatos HR-szolgáltatásokat is nyújtunk ügyfeleinknek.”

 

A WHC intenzív regionális jelenlétének köszönhetően rálátással bír hazánk térségeinek munkaerőpiaci jellemzőire és trendjeire. Tapasztalataink alapján az elmúlt két évet uraló koronavírus-pandémiát munkaerőpiac tekintetében a szolgáltatóipar mellett leginkább az autóipar sínylette meg leginkább. Ez nagyrészt annak tudható be, hogy Bács-Kiskun megyében a legtöbb munkahelyet a nehézipar biztosítja – különösen az autóipar és annak feldolgozóipari szereplői. Így talán nem is meglepő, hogy a megyében a globálisan tapasztalható félvezető-hiány miatt az autóipar szereplői hajtottak végre bizonyos mértékű létszámleépítéseket 2021 második és harmadik negyedévében.

A közeljövőben azonban több munkaerőpiaci változás, átrendeződés is várható a térségben. A WHC várakozásai alapján az idei év első félévére már várható az autóipar fellendülése, melynek nyomán hatalmas munkaerőigényre lehet számítani az autógyártóknál, illetve legfontosabb beszállítóiknál a 2022-es év I. és II. negyedévétől kezdődően. Noha a munkabérek tekintetében a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése Bács-Kiskun megyét várhatóan kisebb mértékben fogja érinteni, a dél-keleti régió felzárkózása évek óta zajlik. „A bővülő munkalehetőségekkel és a távmunka minden eddiginél nagyobb térnyerésével kezdenek eltűnni a régiós különbségek a nyugati országrészekhez viszonyítva, mely egyre kevésbé teszi indokolttá a kelet-nyugati mozgást országhatárokon belül” – teszi hozzá Bakos Szása.

A WHC kecskeméti irodája jelenleg közel 30 aktív partnerrel áll együttműködésben, akik elsősorban az autóipari, az elektronikai ipari, a műanyagipari gyártó, valamint az építőipari szegmensekben tevékenykednek. A kecskeméti kollégák így legfőképp betanított munkás, gépkezelő, operátor munkakörökbe keresik a legtöbb munkavállalót, de keresnek szakmunkásokat is, például CNC gépkezelőt, lakatost, hegesztőt, fémipari munkást, targoncavezetőt. „A jövőben továbbá tervezzük növelni az elektronikai ipari partnereink számát, illetve szeretnénk nyitni a könnyűipar, azon belül is elsősorban az élelmiszeripar szegmense fele” – fűzi hozzá a Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi vezető.

 

Fiatal vezető a szegedi iroda élén

A Csongrád-Csanád és Békés megyéket kiszolgáló szegedi kirendeltségért Bajkán Márk területi vezető felel. Ő a második legfiatalabb területi vezető a WHC kötelékében, 2021 szeptembere óta tölti be pozícióját. „A vállalat egyedi és modern belső HR-stratégiáját dicséri, hogy a WHC-nál bíznak a fiatalokban, az új lendületben. Ez nagyon megtisztelő, egyben nagy felelősséget megkövetelő lehetőség” – mesél pozíciójáról a területi vezető.

 

A szegedi iroda ügyfelei elsősorban a gyártó és termelő szektor vállalataiból, valamint a nehézipar szereplőiből kerülnek ki: több tucat partnerrel dolgozik együtt, akik az autóipar, a fémipar, valamint azok feldolgozóipari szegmenseiben tevékenykednek. „A hiányszakmák betöltése okozza a legnagyobb nehézséget, hiszen az ország nyugati részében, illetve külföldön jellemzően magasabb kereseti lehetőségre tehetnek szert a releváns tapasztalattal rendelkező munkavállalók. A szegedi kollégák legtöbb keresése így ezeket a pozíciókat érinti: hegesztő, gépi forgácsoló, lakatos, illetve a klasszikus betanított fizikai munkakörökben van nagylétszámú keresés” – részletezi Bajkán Márk.

Csongrád-Csanád megyében a könnyűipar, valamint a szolgáltatóipar szereplői biztosítanak munkahelyeket, illetve kiemelten jellemző a megyében az egyszerűsített foglalkoztatás, mint atipikus foglalkoztatási forma alkalmazása. Noha Békés megye gazdasági szempontból elsődlegesen agrártérségnek tekinthető, az aktív korú lakosság legnagyobb arányban a feldolgozóiparban helyezkedik el, és Bács-Kiskun mellett Békés megyében is a nehézipar biztosítja a legtöbb munkahelyet. Emellett hangsúlyos munkaerőpiaci tényező a térségben a mezőgazdasági idénymunkák munkaerő-elszívó ereje, amely jelentős átrendeződéshez vezethet például a címerezés vagy a betakarítás időszakában.

A régión belül Szeged városa külön sajátosságokkal rendelkezik, hiszen más városokhoz képest érezhetően nem a nehézipar dominál, hanem úgynevezett „szerteágazó tudásintenzív” iparágról beszélhetünk. A multinacionális vállalatok szolgáltató központjainak (SSC = Shared Service Center) elterjedése mellett egyre nagyobb teret kapnak az IT ágazat képviselői a városban, melynek legnagyobb foglalkoztatója a Szegedi Tudományegyetem.

A WHC szakértői szerint a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésének Békés és Csongrád-Csanád megyében várhatóan munkaerőmegtartó hatása lesz, ugyanis országszinten Békés megyében az egyik legalacsonyabb a nettó átlagkereset, Csongrád-Csanád megye pedig a középmezőnyben helyezkedik el. Várhatóan a bérek alakulása követi majd a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésének tendenciáját.

„A Csongrád-Csanád és Békés megyét kiszolgáló 10 fős szegedi irodánk fő fókusza a szakképzett és betanított munkavállalók foglalkoztatása és közvetítése, az iroda azonban széleskörű HR-szolgáltatásokat nyújt, a kölcsönzés mellett toborzással és szövetkezeti foglalkoztatással is foglalkozik” – fűzi hozzá a szegedi irodavezető.

 

A WHC, mely három alkalommal is elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahelyek díjat, büszke arra, hogy sikereit csapatként, egységben éri el, melyben hatalmas szerepe van az egyéni teljesítménynek is – ezt pedig a dél-kelet-magyarországi térséget kiszolgáló kecskeméti és szegedi irodáért felelős területi vezető is meg tudja erősíteni saját csapatuk kiemelkedő munkájának ismeretében.

 

aon award 2018
kincentric award 2019
kincentric award 2020
kincentric award 2021
Családbarát Vállalat 2024