Jelentős a magasan képzett munkaerő iránti igény a közép-dunántúli régióban

Jelentős a magasan képzett munkaerő iránti igény a közép-dunántúli régióban

Vissza
Jelentős a magasan képzett munkaerő iránti igény a közép-dunántúli régióban

Jelentős a magasan képzett munkaerő iránti igény a közép-dunántúli régióban

A WHC Csoport hazánk egyik legnagyobb magyar tulajdonú HR-szolgáltatójaként országos irodahálózatot működtet, hogy partnereit közvetlenül, helyben, a lehető legmagasabb színvonalon tudja kiszolgálni. A vállalat ennek megfelelően az ország gazdaságilag egyik legfejlettebb térségében, a Közép-Dunántúlon mindhárom megyeszékhelyen – így Székesfehérváron, Veszprémben és Tatabányán is – működtet képviseletet. Regionális irodabemutató cikksorozatunk aktuális részében ezt a régiót járjuk körül.

A Közép-Dunántúl, mely Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megyéket foglalja magában, az ország gazdaságilag egyik legfejlettebb és legdinamikusabb régiója. Ebben a térségben országos viszonylatban nagyon alacsony a munkanélküliség, egyúttal itt a legmagasabb a különbség a munkaerőpiaci kínálat és kereslet között, így a munkaerőhiány jelentős nehézségeket okoz az itt működő cégeknek. A régió nagyvárosai, Székesfehérvár, Veszprém és Tatabánya már budapesti szintű béreket kínál, akár a gyári operátori állásokban is.

A térségben meghatározó az autóipari beszállítók szerepe, de gyakorlatilag minden iparág hangsúlyosan jelen van, jelentős raktárbázisok települtek ide. Székesfehérváron az élelmiszeripar is elég erőteljes, az egyéb típusú ipari gépgyártás pedig Tatabánya környékén domináns.

Fontos továbbá hangsúlyozni, hogy rengeteg az új beruházás, és az autóiparon kívül például a feldolgozóiparban, az elektronikai iparban, illetve a logisztikában is folyik a verseny a munkavállalókért. Ennek eredményeként ebben a régióban a legtöbb a betöltetlen pozíció Budapest és Pest megye után.

A régió fejlettségét támasztja alá, hogy egyre nagyobb a magasabban képzett munkavállaló iránti igény. Felértékelődtek a gyakornoki programok, a duális képzés, a szélesebb körű merítés miatt pedig nagyobb hangsúlyt kap a szállásoltatás, a külföldi munkaerő is.

A WHC Csoport munkaerő-kölcsönzés és munkaerő-közvetítés terén jelentős segítséget tud nyújtani a térségben működő cégeknek, de regionális irodái a szövetkezeti foglalkoztatás (diák-, nyugdíjas-, és kismama-szövetkezeten keresztül történő), illetve egyéb HR-szolgáltatásaival is áll partnerei rendelkezésére.

Átfogó szolgáltatások a Fejér megyei partnerek számára

 A WHC székesfehérvári irodája 2018 óta működik, jelenleg 13 fős csapattal szolgálja ki a térség munkaerőpiacát. A kirendeltséget Isztl Mariann területi vezető irányítja. Az iroda tevékenységének jelentős részét a fizikai munkaerő-kölcsönzés és munkaerő-közvetítés teszi ki, de természetesen szellemi pozíciók terén is segíti partnereit, illetve a szövetkezeti foglalkoztatás terén is jelentős tapasztalatokkal bír.

WHC Isztl Mariann

„Jelenleg – a közép-dunántúli térség munkaerőpiaci jellemzőinek köszönhetően – túlnyomórészt autóipari, elektronikai ipari, élelmiszeripari partnerekkel dolgozunk együtt, de számos, egyéb speciális termékek gyártásában tevékenykedő cégekkel is van kapcsolatunk. Bővíteni a jövőben az elektronikai ipari területen szeretnénk, illetve akár mezőgazdasági és egyéb feldolgozóipari szegmensben is keressük a partnereket” – teszi hozzá a területi vezető.

A székesfehérvári kirendeltség kollégái jelenleg betanított jellegű, szakképzettséget nem igénylő munkákra keresik a legtöbb jelöltet, de nagy számban vannak szakképzett fizikai pozícióik is – ezek javarészt termeléshez kapcsolódó fémipari pozíciók (pl. CNC gépkezelő, hegesztő, lakatos, fényező stb.), valamint raktározáshoz kapcsolódó pozíciók (pl. komissiózó, targoncavezető stb.). A WHC székesfehérvári irodája gyakornoki programot valósít meg a helyi Kodolányi János Egyetemmel.

A fővárost és Pest megyét a veszprémi régió követi a betöltetlen álláshelyek tekintetében 

Veszprém a központja az egyik legdinamikusabban fejlődő hazai térségnek, mely kiváló elhelyezkedése, infrastruktúrája és a jelenlévő tekintélyes felsőoktatási kapacitás miatt várhatóan a jövőben is jelentős gazdasági növekedést ér majd el.

„A megyében rengeteg új beruházás valósul meg, így a munkaerőpiac is állandó mozgásban van, számos iparágban folyamatosan igény van új munkaerőre. Éppen ezért nyitottuk meg tavaly októberben Veszprémben a 10. magyarországi irodánkat, mely a közvetlen jelenlét miatt kiváló lehetőséget teremt számunkra, hogy jelenlegi és jövőbeli partnereinkkel közvetlen és szoros együttműködést folytassunk, a felmerülő igényekre gyorsan és rugalmasan reagáljunk” – hívta fel a figyelmet Vízváry Balázs, a WHC Csoport közép-dunántúli régió vezetője.

WHC Vízváry Balázs

A fővárost és Pest megyét a veszprémi régió követi a betöltetlen álláshelyek tekintetében. „Jelenleg főként az autó-, elektronikai-, és élelmiszeriparban tevékenykedő partnereink vannak a régióban, de lényegében bármely iparágban jelentkezik munkaerő-igény, legyen az akár szellemi, akár fizikai pozíció, készséggel állunk partnereink rendelkezésére” – részletezi Vízváry Balázs.

A WHC jelenleg betanított jellegű, szakképzettséget nem igénylő munkákra keresi a legtöbb jelöltet Veszprém megyében, de kisebb számban vannak szakképzett fizikai pozíciók is, ezek javarészt termeléshez kapcsolódó fémipari állások (CNC gépkezelő, hegesztő, lakatos stb.), valamint raktározáshoz kapcsolódó pozíciók (targoncavezető).

Közel 10 éve működik WHC iroda Tatabányán

„A tatabányai iroda 2013-ban nyitotta meg kapuit, így lassan 10 éve már, hogy a térség vállalatainak és munkavállalóinak egymásra találását segítjük” – kezdi a kirendeltség bemutatását Síkfői Judit, Komárom-Esztergom megyei területi vezető. „A tatabányai iroda tevékenységének fő fókusza a munkaerő-kölcsönzés, emellett a tavalyi év során nagyobb hangsúlyt kapott a fizikai munkaerő-közvetítés, valamint a szövetkezeti foglalkoztatás is. 2022-ben így főleg kékgalléros toborzással kapcsolatban kínálunk átfogó megoldásokat, vagy ehhez kapcsolódó adminisztratív szolgáltatásokat partnereink számára. Továbbá foglalkoztatunk helyi és belföldi szállásoltatott munkaerőt is, valamint szomszédos harmadik országokból is jelentős létszámban biztosítunk kollégákat partnereinknek.”

A tatabányai iroda jelenleg 14 fős csapattal működik. A kirendeltségnél külön kolléga foglalkozik a hatósági ügyek intézésével, a szállásoltatással, a szövetkezeti munkák szervezésével, és különálló csapat dolgozik a munkaerő-kölcsönzésen és közvetítésen is.

Az iroda partnerkörének túlnyomó része az autóiparból kerül ki, ezen belül azonban változatos tevékenységű vállalatokkal működnek együtt (pl. elektronika, fémipar, fröccsöntés); emellett a mezőgazdasági és élelmiszeripari partnerekkel is együtt dolgozik a tatabányai csapat. Az iroda a jövőben meglévő partnerei és a már ismert iparágak mellett szívesen nyitna egészségügyi, illetve további élelmiszeripari és elektronikai profilú cégek felé is.

„Jelenleg a legtöbb pozíciónk betanított munkakörökre vonatkozóan van, de kiemelkedő számban keresünk szakképzettséggel rendelkező munkavállalókat is (pl. villanyszerelő, CNC, karbantartó)” – teszi hozzá Síkfői Judit.

 

 

aon award 2018
kincentric award 2019
kincentric award 2020
kincentric award 2021
Családbarát Vállalat 2024