A WHC a Tempus Közalapítvány - Stipendium Hungaricum 10 konferencián
A WHC a Tempus Közalapítvány - Stipendium Hungaricum 10 konferencián
A WHC a Tempus Közalapítvány - Stipendium Hungaricum 10 konferencián

A WHC a Tempus Közalapítvány - Stipendium Hungaricum 10 konferencián

Margitics Ákos a WHC Szövetkezeti üzletágvezetője és Jakab Dávid Kormányzati Kapcsolatok Vezető szakértői előadásokat tartottak a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Tempus Közalapítvány Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram 10 éves jubileumi konferenciáján.

A konferencia fókuszában a nemzetköziesítés hatása a felsőoktatás és a munkaerőpiac kapcsolatára szakmai témák álltak. 

 

A konferencia célja a külföldi hallgatók munkaerőpiaci szempontú felkészítésének jó gyakorlatainak, lehetőségeinek és kihívásainak áttekintése volt, valamint megvizsgálni a nemzetköziesítés hatását a felsőoktatás és a munkaerőpiac kapcsolatában. Emellett szó volt még arról is, hogy a képzések hogyan képesek a hallgatók munkaerőpiaci szempontjából releváns készségeiket fejleszteni, azok munkaerőpiaci beilleszkedését támogatni. 

 

A WHC és a Tempus Közalapítvány között 2022 év vége óta van szakmai együttműködés, amely célja, hogy a hazánkban tanuló külföldi ösztöndíjas és önköltséges hallgatók számára munkalehetőségeket biztosítsunk a Magyarországon töltött néhány éves felsőoktatási tanulmányaik alatt. 

 

 

 

Az SH10 konferencián a WHC-t képviselő előadók a következőkről beszéltek: 

 

Jakab Dávid Kormányzati kapcsolatok vezető plenáris előadásán bemutatta a nemzetközi gazdasági és az ebből következő munkaerőpiaci trendeket. Kitért még Magyarország helyére a nemzetközi gazdaságban, emellett ismertette a hazai munkaerőpiac aktuális állapotát, lehetőségeit és kihívásait, figyelembe véve a mesterséges intelligencia és az automatizációs, robotizációs megoldások megjelenését is. Előadásában szót ejtett még a külföldi munkaerő magyarországi megjelenéséről is.

 

Margitics Ákos Szövetkezeti üzletágvezető a panelbeszélgetés során beszélt arról, hogy ő hogyan látja és tapasztalja a diákmunka megváltozását az eddigi 20 éves pályafutása alapján és milyen jelenségeket, lehetőségeket, vagy akár nehézségeket tapasztal. Beszélt még arról is, hogy milyen jövőbeni tendenciákra számít a piacon.

 

 

 

***