WHC Csoport: egyelőre nem érezhető visszaesés a munkaerő-kölcsönzés terén
WHC Csoport: egyelőre nem érezhető visszaesés a munkaerő-kölcsönzés terén
WHC Csoport: egyelőre nem érezhető visszaesés a munkaerő-kölcsönzés terén

WHC Csoport: egyelőre nem érezhető visszaesés a munkaerő-kölcsönzés terén

Friss hírek szerint már a kormány legmagasabb szintjén is meredeken növekvő munkanélküliséggel számolnak a következő időszakban, ennek azonban még semmi jele a munkaerőpiacon. Nem csak a legfrissebb KSH statisztikák szerint van csúcson a foglalkoztatás, hanem az egyik legnagyobb hazai munkaerő-kölcsönző vállalat, a magyar tulajdonú WHC Csoport tapasztalatai is ezt mutatják. A piaci igények azt jelzik, hogy mind a magasan képzett, mind a középfokú szakképzettséggel rendelkező munkavállalókból, mind a szakképzettség nélküli munkaerőből továbbra is hiány van egyelőre.

Bár egyre sötétebb felhők gyülekeznek, és egyre több elemző prognosztizál gazdasági visszaesést Magyarországon is, egyelőre nem következett be negatív fordulat a munkaerőpiacon. „Bár szóltak hírek arról nemrégiben, hogy csökkent az online álláshirdetések száma, azonban e mögött nem feltétlenül trendforduló áll, hanem inkább az lehetett az oka, hogy a munkaadók alternatív hirdetési csatornákat találtak, vagy esetleg a fluktuáció csökkent le és ezért nem volt szükség annyi hirdetésre” – hívta fel a figyelmet a legfrissebb toborzási trendek kapcsán Göltl Viktor, a WHC Csoport ügyvezetője.

Továbbra is megoldandó probléma tehát a munkaerő- és szakemberhiány, ami egyre nagyobb kihívást jelent a magyarországi cégeknek. Nem csak a magasan képzett vagy középfokú szakképzettséggel rendelkező munkavállalók iránt nagy az igény, hanem az alacsonyan képzett munkaerőből is hiány van. „A vendégmunkás-behozatal, a külföldi – akár harmadik országból érkező – munkavállalók foglalkoztatása így határozottan szükséges” – fűzte hozzá a szakember.

 

Megtérülő befektetés külföldieket alkalmazni

A Continental Csoport 2019 óta foglalkoztat Fülöp-szigeteki munkavállalókat, budapesti gyártóüzemükben jelenleg 80 távoli országbeli kolléga dolgozik technikusi, illetve operátori pozíciókban. Noha a vállalat számára az elsődleges munkaerőpiac a magyar, azonban a súlyos, évek óta tartó munkaerőhiányos állapotban a termelés biztosítását, a vevői igények kiszolgálását, a vállalat stabil működését, egyúttal pedig a magyar munkahelyek megtartását veszélyeztetné, ha nem alkalmaznának külföldi munkaerőt – hangzott el a WHC Csoport főtámogatásával megvalósuló HR Fest konferencián.

Bár tény, hogy a különböző járulékos költségek – például a költözés, az utaztatás, a szállásoltatás, a képzések, tolmácsolás – miatt egy külföldi kolléga foglalkoztatása magasabb költséget jelent, jelenlétük előnyei miatt messze megéri a foglalkoztatásuk.

„A távol-keleti országok hatalmas munkaerőpiaca nem csak mennyiségi, de minőségi toborzásra is remek lehetőséget jelent. A külföldi kollégák szakképzett munkakörökben is helyt állnak – mindezt a tapasztalatok is alátámasztják. Kulturális adottságok miatt számukra privilégium a külföldi munkavállalás, kiváltságként élik meg, hogy a régióban dolgozhatnak. Körükben alacsony a fluktuáció, magas a túlóra, termelékenységük pedig a magyar munkavállalókkal azonos, minőségi és mennyiségi mutatók tekintetében egyaránt. Remekül képesek voltak beilleszkedni a hazai vállalati kultúrába, emellett dolgozói elégedettségük is kiemelkedően magas” – részletezte előadásán a Fülöp-szigeteki munkavállalókkal szerzett tapasztalatait a HR Fest-en Kalmár Ákos, a Continental Csoport magyarországi HR vezetője.

A tapasztalatokat a vállalatcsoportnál immáron 25 éve dolgozó Kamasz István, a Continental Automotive Hungary Kft. üzemvezetője is alátámasztotta, kiemelve, hogy rendkívül fontos a magyar kollégák irányába történő előzetes tájékoztatás, a nyílt és őszinte kommunikáció, a szervezet felkészítése a külföldi kollégák érkezésére. Mindemellett elengedhetetlen, hogy a vállalat felmérje, pontosan milyen munkavállalókra, milyen pozíciókban, milyen konstrukcióban van szüksége.

„Amennyiben egy hazai vállalat számára az elsődleges munkaerőpiac a magyar, és nem emeli 10-15%-nál magasabbra a külföldi munkatársak arányát, pénzügyileg fenntartható megoldás a vendégmunkások foglalkoztatása” – összegezte Kalmár Ákos.

 

A vállalati kultúra és a feladattípus is meghatározó a külföldi kollégák beosztása szempontjából 

A rendezvényen szó volt arról, érdemes-e a külföldi munkavállalókat minél nagyobb, közös csoportban tartani a műszakbeosztások során. A vitában, melyet Göltl Viktor, a WHC Csoport ügyvezetője moderált, négy autóipari nagyvállalat HR-vezetője képviselte a két különböző véleményt.

Varga-Papp Szilvia, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. HR Menedzsere, valamint Szokoli Réka, az SMR Hungary HR Managere mindketten úgy vélték, előnyös, ha az egy országból érkező külföldi munkavállalókat egy nagyobb, közös csoportban tartják. Érveik szerint könnyebb így a mindennapi teendőket, az ügyintézést és a kommunikációt ellátni, miközben az egymással megosztott munkahelyi közeg kiszámíthatóságot, komfort-, és biztonságérzetet nyújt számukra. Emellett költséghatékonyabb is ez a megoldás, hiszen mind a szállásoltatás, mind az utaztatás, mind az egyéb szolgáltatások – például tolmács – költsége is csökkenthető, ha együtt, egy csoportban „mozognak” a külföldi kollégák.

Ezzel szemben Lévai-Seller Adrienn, a Rehau Automotive Kft. győri gyárának HR menedzsere, valamint Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO Gyártó Magyarország Kft. HR Menedzsere úgy vélték, előnyösebb a külföldi kollégákat kisebb csoportokban, a gyártás különböző fázisaiban, különböző műszakokban, a magyar munkavállalókkal vegyes csoportokban foglalkoztatni. Érvelésük egyik legfontosabb alapvetése az volt, hogy egy befogadó, motiváló vállalati kultúrát közösen, együtt, nem pedig egymás mellett dolgozva lehet csak felépíteni. Emellett a fenntarthatóság és rugalmasság jegyében is előnyösebb, ha a külföldi kollégák beépülnek a vállalat különböző területeibe, minél többféle munkafolyamatot elsajátítva, melynek köszönhetően hatékonyabban lehet őket alkalmazni.

 

Wáberer György személyesen választja ki közvetlen kollégáit

A HR Fest-en Wáberer György is megosztotta gondolatait többek között HR-kérdésekben is. Az üzletember elmondta, hogy közvetlen kollégáit saját maga választja ki, személyes interjú során. „Mindig olyan vezetőket keresek csapatomba, akikben van tűz, akiket lehet motiválni, és akik maguk is képesek motiválni a kollégáikat. Hogy egy jelöltben megvan-e a kellő elhivatottság, az alázat, a teherbírás és a munkára való hajlandóság? – mindez kiderül egy hosszabb, személyes beszélgetésből.”

 

***

aon award 2018
kincentric award 2019
kincentric award 2020
kincentric award 2021