Kiszervezés: gyors megoldás kékgalléros munkaerő toborzására

Kiszervezés: gyors megoldás kékgalléros munkaerő toborzására

Vissza
Kiszervezés: gyors megoldás kékgalléros munkaerő toborzására

Kiszervezés: gyors megoldás kékgalléros munkaerő toborzására

2024.07.09.

Fizikai munkaerő toborzása: nem túlzó az az állítás, mely szerint egyre nehezebb ezekre a feladatkörökre itthon munkavállalót találni. A munkaerőpiaci trendek is alátámasztják, hogy a munkanélküliségi ráta csökkenésével valamint a hasonló területeken foglalkoztatott dolgozók külföldre áramlásával egyre komolyabb kihívás a folyamatos utánpótlás biztosítása, a termelés, gyártás zökkenőmentessé tétele.

Ugyan a technológiai fejlesztések révén, a robotizáció, automatizáció előretörésével a legjelentősebb, főként autóipari és gépgyártásban érdekelt cégek igyekeztek csökkenteni a humán munkaerő igényt az üzemekben, ám számos gyártásban érdekelt  munkáltató számára továbbra is a kékgalléros munkaerő toborzás jelenti az egyik legfőbb kihívást.

A munkaerőhiány orvoslására egyre közkedveltebb alternatíva a munkaerő-kölcsönzés. Már nem csak a hiányszakmák esetén lehet ez jó választás, de egyszerre nagy mennyiségű munkaerőigény megjelenésekor, valamint általánosságban a termelés, gyártás folytonosságának biztosítására is. Mivel regionálisan is komoly verseny alakulhat ki a munkavállalók megnyeréséért, érdemes a piacot ismerő, szakértő toborzó, munkaerő-kölcsönző cégekkel együttműködni.

Egy hiteles kölcsönző cég minden olyan szempontot figyelembe vesz, ami a kékgalléros munkaerő toborzásánál fontos lehet. Ismeri a munkavállalók számára kritikus döntési pontokat, motivációkat, elvárásokat, igényeket. Ez az ő esetükben számos ponton különbözik a fehérgalléros toborzás során megismert tényezőktől, megfontolásoktól. A toborzók tapasztalatai kiterjednek a potenciális munkavállalók megszólíthatóságára, tisztában vannak a regionális foglalkoztatási jellegzetességekkel is, naprakész információkkal rendelkeznek. Rálátással rendelkeznek a célcsoport közösségi média használati szokásaira, ami szintén fontos eszköz lehet hatékony elérésükhöz. A Közép-Kelet Európa legnagyobb iparági szereplői közé sorolható WHC, három évtizedes szakmai múltjának köszönhetően a legmagasabb szinten szolgálja ki  a megbízók igényeit munkaerő-közvetítés,- kölcsönzés terén, tíz országban elérhetők szolgáltatásai, hatékonyan támogatja ügyfeleit a megfelelő szakemberek felkutatásában, hatékony megoldások alkalmazásában.

A kormány felismerve a munkaerőhiányból adódó kihívásokat megalkotta az ún. „minősített foglalkoztatói” státuszt, munkaerő-kölcsönző cégek számára, kiterjesztette a munkaerőpiacra behívható munkavállalók körét. Ennek segítségével harmadik országbeli munkavállalók alkalmazására is lehetőség nyílik, egyszerűsített folyamatban kaphatnak munkavállalási és tartózkodási engedélyt a toborzó cégek szervezésében. 37 hiányszakma szerepel e listán, melynek meghatározó része fizikai munka. 

Miért választja egyre több cég a munkaerő-kölcsönzést kékgalléros munkaerő toborzásához?

  • Felismerték, hogy jelentős időt és energiát takarítanak meg, ha profi külsős partnerre bízzák a teljes folyamatot.
  • Az adminisztrációs feladatok minimálisra csökkenthetők,- ami a HR-es csapat számára fontos szempont.
  • Garantált az eredmény: a megbízott munkaerő-kölcsönző cég teljes körű felelősséget vállal a toborzás folyamatáért: a kiválasztáson át, egészen az alkalmazásba vétel megkezdéséig.

Milyen konkrét előnyöket nyújt a munkaerő-kölcsönzés a megbízónak?

  • gyors megoldás: a folyamat rövid idő alatt végigvihető
  • rugalmas: kiváló megoldás szezonálisan vagy akár váratlanul jelentkező munkaerő igény esetén, de hosszabb távon is jó alternatíva
  • költséghatékony: csak akkor veszi igénybe a munkaerőt, amikor szükséges, könnyen kalkulálható a költség igény
  • csökkenő adminisztrációs terhek: a teljes folyamatot a munkaerő-kölcsönző cég viszi, így jelentős idő és erőforrás szabadul fel házon belül
  • alacsony kockázat: a felelősséget a kölcsönző cég viseli, legyen szó a munkaerőpiaci körülmények változásáról vagy egyéb előre nem látható tényezőkről
  • megbízható: a munkaerő-kölcsönző cégek kiterjedt kapcsolatrendszere, adatbázisa és szakmai háttere garanciát jelent erre
  • hiánypótló: speciális készségekkel, szakértelemmel rendelkező munkavállalók felkutatása is egyszerűbbé válik a kölcsönző fél tapasztalatainak köszönhetően
  • hatékony: a partnerség révén a toborzás és foglalkoztatás teljes folyamata lerövidül. Ennek következtében a HR a friss munkatársak integrációjára és a munkaerő megtartásra még nagyobb hangsúlyt tud fektetni.

A felsorolt előnyök számbavétele mellett fontos a partnerség lépéseit is áttekinteni. Az együttműködés a két fél között a munkaerő igény, valamint munkavállalókkal szembeni elvárások tisztázásával veszi kezdetét.

Milyen lépésekből áll maga a folyamat?

  1. Igényfelmérés: a megbízó igényeinek pontosítása kulcsfontosságú az elégedettséghez, ezzel veszi kezdetét el az együttműködés.
  2. Toborzás
  3. Előszűrés
  4. Kiválasztás
  5. Jelöltek bemutatása 

A jelöltek kiválogatása sokrétű szűrést feltételez.  Mit is tartalmaznak a lezáró szakaszok?

  • lehetséges munkavállalók előszűrése
  • összegző információs csomag elkészítése
  • ajánlások megfogalmazása
  • videós interjúk lehetősége külföldi munkavállalók esetében

Döntéshozatalt követően a munkába álláshoz szükséges feladatokat a kölcsönző partner végzi el. Mik tartoznak ide?

  • munkavállalási engedélyek,
  • utazás megszervezése,
  • szállás biztosítása
  • teljes körű HR ügyintézés a munkavállalók számára, mely a bérszámfejtést is magában foglalja

A sikeres kiválasztási folyamaton túl további érvek e modell választása mellett, hogy a munkaerő-kölcsönző cég felel

  • a megfelelő munkakörülmények biztosításáért,
  • az általa alkalmazott munkavállalók jogainak és kötelességeinek,
  • valamint munkajogi szabályok betartásáért is.

A munkavállalók munkába állásakor folyamatos kommunikáció kezdődik a kölcsönző cég és a megbízó között: változtatásokról, igényekről. Így teremthető meg egy gyümölcsöző együttműködés, amiben a munkavállaló is rendszeresen kap visszajelzést. Ha a dolgozó rövid időn belül kilép, az nem a megbízót terheli.

Ebben a partneri együttműködésben minden fél nyer: a megbízó időt, hatékonyság növekedést, a munkaerő-kölcsönző cég sikerre vitt megbízatásokat, a munkavállalók a számukra legmegfelelőbb munkalehetőséget.

A munkaerő-kölcsönzés egy hatékony és már rövidtávon is megtérülő jó választás, mely partnerségen alapul.

Felkeltettük érdeklődésed? Igényeld itt díjmentes konzultációnkat, és szakértő tanácsadó kollégánk felveszi Veled a kapcsolatot.

 

***

aon award 2018
kincentric award 2019
kincentric award 2020
kincentric award 2021
Családbarát Vállalat 2024